5150 problem - help!
Follow us on...
Follow us on Twitter Follow us on Facebook Watch us on YouTube
Register
Likes Likes:  0
Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    Little Dreamer

    Join Date
    09.15.19
    Posts
    25
    Posts Per Day
    0.06
    Last Online

    08.17.20 @ 12:20 AM
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    0
    Thanks (Given)
    7
    Thanks (Received)
    2

    Achievements:
    3 Months Registered250 VHL Life Points

    Default 5150 problem - help!

    Hey guys,

    I recently took delivery of my EL34 1x12 combo, and itís an awesome thing! However... Iíve noticed that even on relatively low gain settings - 10-11 oíclock on the blue channel - it has a habit of squealing if the guitar is anywhere near it and my hands arenít muting the strings. Also if I run my finger very lightly down the strings, it sounds kind of on the verge of squealing. This is with the power scaler all the way down, low bedroom volumes.

    Another thing is that sometimes the volume seems lower than I remember it being, and the whole thing just doesnít seem to have the full sound. This is intermittent because I might go back to it a short time later and it seems really loud and full.

    Iíve taken my pedalboard completely out of the equation so I can rule that out. Iím guessing itís a bad tube, but I donít have any experience with this. Whatís the procedure here? Take them all out one by one? Is there an easy way of testing which is the bad one?

    Any help or advice or alternate theories on the problem gratefully received!

    Thanks!

  2. #2
    Top Of The World
    evhintexas's Avatar
    Join Date
    11.12.11
    Age
    52
    Location
    Tx
    Posts
    4,171
    Posts Per Day
    1.26
    Favorite VH Album

    Fair Warning
    Favorite VH Song

    Push comes to shove
    Last Online

    Yesterday @ 07:44 PM
    Likes (Given)
    87
    Likes (Received)
    65
    Thanks (Given)
    2040
    Thanks (Received)
    1285


    Donor

    Achievements:
    VeteranMaster PraiserWell-LikedVHLinks Proud!25,000 VHL Life Points

    Default

    A harmonic tube could cause what you are describing
    "The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants."

    ďA patriot must always be ready to defend his country against his government.Ē

  3. Guitardavept thanked for this post.
  4. #3
    Little Dreamer

    Join Date
    09.15.19
    Posts
    25
    Posts Per Day
    0.06
    Last Online

    08.17.20 @ 12:20 AM
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    0
    Thanks (Given)
    7
    Thanks (Received)
    2

    Achievements:
    3 Months Registered250 VHL Life Points

    Default

    I’ve got the back off the amp and have done a quick “wooden spoon” test on the tubes, but nothing obviously wrong, and they are all glowing orange as they should. Hmmm ��

 

 

Similar Threads

  1. 5150 III Problem
    By sixstringer in forum Guitar Room
    Replies: 8
    Last Post: 12.27.10, 03:55 PM
  2. 5150 III volume problem...
    By VanLaing5150 in forum Guitar Room
    Replies: 5
    Last Post: 05.29.09, 01:53 AM
  3. 5150 ii problem
    By iplayguitaralot in forum Guitar Room
    Replies: 6
    Last Post: 03.04.08, 10:26 PM
  4. 5150 combo problem.
    By bcgvh in forum Guitar Room
    Replies: 5
    Last Post: 02.22.07, 01:52 PM
  5. 5150 combo problem
    By Dave King in forum Guitar Room
    Replies: 2
    Last Post: 02.23.05, 05:15 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •